Para penggemar ikan keli boleh cuba resepi ini....saya pun suka ikan keli masak berlada ni.
Bahan2:
4 ekor ikan keli sederhana besar
1 biji bawang besar
6 biji cili merah - dikisar
6 biji cili api - dikisar
3 biji bawang merah-dikisar
3 ulas bawang putih-dikisar
sedikit belacan-dikisar
1 cawan air asam jawa
serbuk kunyit
garam
minyak masak
Cara2 memasaknya:
1) Ikan keli tadi disiang, dibersihkan sehingga hilang lendirnya ( saya gunakan asam jawa untuk menghilangkan lendirnya.
2)Goreng bersama serbuk kunyit dan garam sehingga masak
3) Untuk sambalnya- panaskan minyak, tumis bahan2 yang telah dikisar tadi sehingga pecah minyak.
4) Masukkan air asam jawa masak hingga mendidih.
5) Masukkan bawang besar sehingga bawang tadi layu dan garam secukup rasa.
6) Tutup api dan curahkan sambal ke atas ikan yang siap digoreng tadi.
Saya tidak memasukkan sekali ikan dengan sambal didalam kuali kerana takut ikan hancur...
No comments:
Post a Comment