Salam Pekenalan...

Blog ini dibuat sekadar mengisi masa lapang selain ingin berkongsi resepi-resepi masakan. Dialu-alukan sebarang komen bagi memperbaiki cara masakan saya...atau sebarang cadangan untuk membuatkan masakan ini menjadi lebih sedap....

Sunday, March 11, 2012

LAKSA PENANG ARNEZA

Saya namakan laksa ni "Laksa Penang Arneza" sebab tak 100% ikut macam resepi sebenar laksa penang...ada sedikit kelainan...walaubagaimanapun banyak yang masih sama...



Bahan2:
 2kg laksa basah

Bahan untuk kuah:
1 kg ikan kembung
4 keping asam keping
1/2 biji bawang besar-dikisar
10 ulas bawang merah-dikisar
6 ulas bawang putih-dikisar
belacan-dikisar
10 sudu cili giling
1 cawan air asam jawa
1 batang bunga kantan
5 tangkai daun kesum
garam

Bahan2 sampingan
1 biji timun (dipotong atau disagat memanjang)
6 helai daun salad (dihiris)
2 biji limau nipis (dipotong memanjang)
10 biji cili padi(dipotong kecil2)
1/2 biji bawang besar ( dihiris)
5 biji telor

Cara-cara membuatnya:
1. Celur laksa tadi didalam air mendidih dan toskan airnya
2. Untuk membuat kuahnya:
a) rebus ikan sehingga 3/4 masak...kemudian asingkan ikan dan ketepikan dahulu air rebusan tadi.
b) asing isi ikan dari tulangnya, kisar isi ikan dan masukkan ke dalam air rebusan tadi.
c) kisar tulang ikan sehingga hancur, tapis dan masukkkan bersama-sama kedalam air rebusan.
d)masukkan bawang2 yang telah dikisar bersama2 belacan kedalam ramuan tadi
e)masukkan juga cili giling,air asam jawa, asam keping,bunga kantan dan daun kesum.
f) masak hinggan mendidih dan perasankan dengan garam
3. Hidangkan laksa bersama2 kuah dan bahan2 sampingan tadi...

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment