Salam Pekenalan...

Blog ini dibuat sekadar mengisi masa lapang selain ingin berkongsi resepi-resepi masakan. Dialu-alukan sebarang komen bagi memperbaiki cara masakan saya...atau sebarang cadangan untuk membuatkan masakan ini menjadi lebih sedap....

Sunday, March 11, 2012

ONDE-ONDE BUAH MELAKA

Antara kuih tradisional yang menjadi kegemaran saya, cara membuatnya pun tidak merumitkan.



Bahan2: (menghasilkan 25 biji)
2 cawan tepung pulut
1 sudu makan tepung gandum
1 cawan air
pewarna hijau
gula melaka dipotong kecil
garam
1/2 biji kelapa parut

Cara2 membuatnya:
1. Bancuh tepung pulut,tepung gandum dan garam dengan air sedikit demi sedikit sehingga tepung boleh digentel dan tidak melekat ditangan.
2.Titikkan beberapa titik pewarna  hijau keatas tepung dan uli sehingga warna tadi rata
3. Ambil tepung sebesar ibu jari dan leperkan untuk dimasukkan gula melaka ditengahnya, tutup semula dan bentukan seperti bebola.
4.Panaskan air sehingga mendidih dan masukkan tepung yang telah kita bulatkan tadi.
5. Bebola tadi akan timbul menandakan ia telah masak. Angkat dan toskan.
6. Gaulkan bebola yang telah ditoskan tadi dengan kelapa parut(letak sedikit garam ke dalam kelapa) dan siap untuk dihidangkan.

Sedap untuk hidangan minum petang..

No comments:

Post a Comment